Vinprovning – En guide till vinprovningar

en guide till vinprovningar

Vinprovning anses vara en mycket sofistikerad aktivitet och därför finns en viss etikett man bör följa. Denna etikett skall vara densamma oavsett om du är på en vingård, en privat vinprovning eller på en restaurang.

En guide till allt du behöver veta om vinprovning

Vinprovningsetikett

När du anordnar en egen vinprovning bör du bara bjuda in så många som på ett bekvämt sätt får plats i samma rum. En alltför stor folkmassa kan också vara lite avskräckande. Du vill väl inte att någon av dina gäster känner sig stressade när de häller upp ett glas eller smakar på vinet?

Se till att alltid ha vatten till hands vid en vinprovning så att gästerna kan skölja munnen mellan de olika vinerna. Om ni precis har smakat ett mycket kraftigt vin måste det finnas vatten redo till gästerna, annars kommer smaken att dröja kvar till nästa vin och påverka smaken av det. Dessutom är det bra att gästerna dricker av vattnet i stället för vinet om de blir törstiga.

När du har vinprovning är det viktigt att också bjuda gästerna på mat eller tilltugg. Men du bör välja mat som inte kommer påverka vinprovningen på något sätt. Bland de bättre alternativen finns sådant som inte smakar så mycket, t.ex. osaltade kex.

Dekantering

Vissa människor tillämpar dekantering innan de serverar vin på en vinprovning och det är ett mycket kontroversiellt ämne bland många vinentusiaster. Dekantering är processen att låta vinet luftas innan servering.

Vissa låter vinet luftas i flera timmar innan de serverar det. Dekantering handlar emellertid inte bara om att låta vinet luftas utan om att hälla över det i en annan behållare och låta luftningen ske där. Vissa applicerar också ett speciellt filter vid dekanteringen för att få bort bittra avlagringar eller bottensats som kan bildas i vinet.

Yngre viner gynnas mer av luftningen än äldre. Bottensats är dock vanligare bland äldre viner. Många hävdar att luftningen av flaskan kan göra smaken mjukare och rundare. Vinet kan få en bättre sammansättning. Däremot gynnas inte alla viner av denna metod. Vissa viner är tänkta att drickas direkt efter att det korkats upp.

Det bästa sättet att veta om du behöver låta ett vin luftas eller dekanteras är att provsmaka. Så snart du tar av korken kan du med hjälp av provsmakning avgöra om det behöver vädras ur lite.

Blindprovning av vin

Det bästa sättet att göra en vinprovning på är genom blindprovning. Det betyder att du inte låter gästerna få veta om vad du serverar dem. Du kan till exempel servera vinet i svarta vinglas men gästerna bör inte heller få se flaskans form eller etikett.

Man vill ju såklart inte att vinprovarna ska påverkas eller färgas av att de känner till detaljer om vinet. Vissa faktorer som kan påverka en vinprovares omdöme är pris, rykte, färg och vilken region vinet kommer ifrån.

Människor skapar förväntningar på vin när de känner till dessa detaljer. Om ett vin är väldigt dyrt eller kommer från en viss region tenderar vissa att ha förväntningar baserade på det. Genom att eliminera förväntningarna och föreställningarna ser du till att vinprovningen går smidigare och poängsättningen blir mer korrekt.

Vertikalprovning av viner

När man anordnar en vertikal vinprovning använder man en sorts vin från olika årgång. Det kan innebära att du har samma vin från olika år som t.ex. 1999, 2000 och 2001. Det vanligaste syftet med en sådan här provsmakning är att få en bra uppfattning om en viss vingårds stil och komposition. Du kan också få en förståelse för hur olika väderförhållanden påverkar druvorna.

Horisontell vinprovning

Vid en horisontell provsmakning används samma vin från många olika producenter. Med denna typ av vinprovning kan du avgöra vilka vingårdar du anser producerar bättre vin. Vinet kommer att vara från samma år och av samma typ, men från olika vingårdar.

“Tasting flight”

Vid en sådan här vinprovning får provsmakarna ett större antal glas med vin att testa. Brevid varje glas finns ett litet kort med information om vinet såsom vingård, region, typ och liknande. Vissa “tasting flights” inkluderar upp till 50 glas vin att provsmaka!

Detta ger provsmakaren ett humm om vilka typer av viner som kommer vartifrån och liknande. Man kan också få en god uppfattning om de olika smakerna hos de olika vinsorterna man får provsmaka.

Gamla världen vs Nya världen

Många uppskattar denna typ av vinprovning. Den gamla världen anses av vinentusiaster vara länder som Frankrike, Italien, Österrike, Spanien och liknande. Den nya världen är Nordamerika, Sydamerika, Sydafrika, Nya Zeeland och Australien.

Anledningen till att dessa länder anses vara den nya världen är att de är nya i vinproduktionsindustrin och alltså har börjat med vinproduktion något senare. Men dessa länder är framstående när det gäller att producera vin.

Många gillar att testa samma typer av viner från den gamla och den nya världen och avgöra vilken de gillar bättre. Vissa gillar att följa en horisontell eller vertikal metod även här. Det finns många sätt att variera provsmakningen på för att göra den lyckad.

Ost- och vinprovning

Ostens smaker influeras på många sätt av att dricka ett särskilt vin tillsammans med det. När du testar olika vinkombinationer kommer du förstå hur bra ost och vin passar ihop.

Det bästa sättet att serverera ett Cabarnet sauvignon är tillsammans med ädelost. Du behöver bara en liten bit. Du kan också servera en blåmögelost tillsammans med ett osmaksatt franskbröd. Osten lägger sig som en beläggning i munnen och gör att vinet mjukas upp och får det att smaka mycket bra.

Det bästa sättet att testa detta är genom att först ta en klunk vin, vänta en minut, ta en tugga av osten och sedan en till klunk. Du kommer att märka stor skillnad.

Vin- och chokladprovning

Choklad och vin kan passa bra ihop. Vissa håller inte alls med men det är för att de inte vet hur de ska kombinera de två tillsammans. När man dricker vin till choklad är det viktigt att vinet är lika sött som chokladen. Om du har ett vin som inte är lika sött gör det att vinet smakar väldigt surt.

Om du vill servera ljusare viner på en vinprovning tillsammans med choklad är det bäst att kombinera det med en ljus choklad. Vit choklad passar bäst till vita viner. En vit zinfandel är perfekt till en choklad med en bitter, söt smak.

Prislös provning av viner

Prislös provning innebär att man inte berättar för gästerna hur mycket vinet kostar. Om du har flera flaskor vin är det bäst att inte låta någon av provsmakarna känna till priserna. När gästerna vet det påverkar det deras bedömning. Avslöja aldrig vinets pris.

Om du känner att du verkligen måste berätta om priset, gör det efter att provsmakningen är avklarad. Det är bäst att göra så eftersom det är en naturlig föreställning att ett dyrt vin är överlägset ett billigare. Det kan vara sant i vissa fall, men inte alltid. Och du vill ju inte att det ska göras antaganden innan vinet har smakats eftersom det kan förstöra hela vinprovningen.

Prisklassprovning

Prisklassprovning är väldigt likt den prislösa med skillnaden att man använder viner i samma prisklass. Det viktigaste är att bestämma en prisklass och sedan hålla sig inom den.

“Big 8”-provning

I en “Big 8”-provsmakning ingår en vinprovning av de olika varianterna av de åtta främsta vinerna. De stora åtta inkluderar röda och vita viner. De röda är Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz och Merlot. De vita är Chardonnay, Riesling, Pinot, och Sauvignon Blanc.

Detta är ett bra sätt att ha en vinprovning på för dina gäster om de inte känner till skillnaderna mellan de olika typerna. De kan arbeta sig igenom vinerna och själva lära sig mer om smakerna och skillnaderna.

Denna guide är ett roligt sätt att lära sig mer om vinerna. När du har att göra med “vinprovarnybörjare” är det här en bra första variant av vinprovning. Till nästa vinprovning kommer dina vänner känna till och veta vad de kan förvänta sig av de olika vinerna.