Fakta angående vinlagring – bästa sätten att lagra viner

vinlagring - tips på att lagra vin

Det bästa sättet att lagra viner är att placera dem i en underjordisk vinkällare eller inuti grottor. Varför? Eftersom båda ställena har den nödvändiga miljön (mörkt, stilla, kallt och fuktigt), vilket tillåter att det åldras optimalt och bibehåller sin goda kvalitet. Men inte alla av oss bor i ett hus med en underjordisk källare, och det finns inte grottor i stadsområden. I detta fall så behöver du endast läsa igenom dessa ideala lagringsalternativ för viner så kan du ge ditt vin bästa möjliga plats i hemmet, samtidigt som de kan behålla sin goda smak.

Vinlagring – Lagrar man all viner på samma sätt?

Den typ av vin du föredrar att dricka bestämmer också bästa lagringssätt. Däremot påverkas alla viner oavsett av att utsättas av värme och solljus.

  • Mousserande viner. Om du ska servera det mousserande vinet inom några dagar eller så, så kan du ha det framme så länge du fortfarande har korken på. Om de ska serveras inom en vecka, sätt då hellre flaskorna med det mousserande vinet i kylskåpet.
  • Vita viner. Dessa är de känsligaste vinerna när de utsätts för värme och solljus och därför måste de lagras i ett kallt och stängt skåp eller i kylskåp. När du serverar vitt vin, kom ihåg att för mycket kyla kommer att dämpa vinets smak. För vita viner är den idealiska temperaturen vid servering minst 7 grader C.  
  • Röda viner. Dessa påverkas också av överdriven mängd värme och ljus, så de bör lagras i stängda och svala skåp eller i kylskåp. Men innan du serverar, se till att värma upp vinet till rumstemperatur, eftersom kyla minskar vinets fulla smak.

Vinställ till att lagra och förvara vin

Vinställ är också bra för att lagra dessa flaskor men några punkter måste då övervägas.

  • Kom ihåg begreppet termodynamik, värme går uppåt. Mousserande viner, som kräver den lägsta temperaturen, bör ligga på den lägsta hylla. Ovanför de mousserande vinerna borde de vita ligga och på den övre hylla de röda.
  • När man placerar viner i ett vinställ ska flaskorna alltid ligga ner. Detta gör att korken hålls fuktig hela tiden så den inte torkar och krymper. Torra korkar låter syre komma in i flaskan och orsakar vinoxidation som försämrar smak, färg och arom.

Använda vinkylskåp för vinlagring

Du kan också köpa ett vinkylskåp för att lagra dina viner. Detta specifika kylskåp för vinet ser till att vinet inte möglar även vid lång lagring. Men ett vanligt kylskåp har också de rätta förutsättningar med dess konstanta temperatur som gör det idealiskt för lagring av vin. Boka en rekommenderad vinprovning i Göteborg för att lära dig mer om vinlagring!

Undvik dock att placera vinflaskorna på hyllorna som är inbyggda i kylskåpsdörren. Tänk på att vinets behov av stillhet är en faktor som är nödvändig för att den ska behålla sin goda kvalitet. Flaskställen inuti kylskåpet kan se ut som ett bra alternativ, men vibrationerna som orsakas av ett ofta öppnande och stängande av dörren kommer att påverka dina viner.

Om du överväger att förvara dina viner i ett skåp se då till att det har en god ventilation och luftcirkulation för att undvika mögelbildning. Placera inte heller vin nära livsmedel då när de ruttnar kan ge vinet en smak av mögel.